Waarom daalde Bitcoin recent zo hard

Waarom daalde bitcoin zo hard de laatste dagen? Heel helder… in Hong Kong werd een exchange met succes leeggeroofd. Er is bij Bitfinex in Hong Kong ter waarde van 65 miljoen dollar aan bitcoins verdwenen.Dit is niet de eerste keer. Het blijft gevaarlijk je bitcoins in zo’n exchange te bewaren. Dat hoeft ook niet, maar mensen zijn lui. Dat hebben nu een flink aantal klanten wel geweten. Waarschijnlijk is er geen compensatie. De vraag is zelfs of Bitfinex dit wel gaat overleven.

De koers van bitcoin daalt flink, maar volgens Robert-Reinder Nederhoed is dat goed te verklaren. De ceo van cryptobedrijf Biccur.com wijst erop dat er de laatste tijd veel beleggers in bitcoin zijn gestapt en dat zijn vaak ook de eersten die er snel uitgaan.

Volgens Nederhoed is de daling van 24 procent van vannacht zeker niet de grote crash, die door critici vaak wordt voorspeld. Er gaat wel wat vanaf, maar de koers is recent ook gestegen. We zijn nu terug op de koers van 7 december, zegt hij.

Op de vraag of dit een gezonde correctie is wil hij niet ingaan. “Maar het ging gewoon te hard”, aldus Nederhoed. Op moment van schrijven is een bitcoin volgens index Coinmarketcap zo’n 14.500 dollar waard (bijna 13.000 euro), een min van zo’n 14 procent.

Dit is een absolute aanrader!

Ik wil u even wijzen op een fantastisch rapport.

Het jaarlijkse In Gold we Trust rapport van vermogensbeheerder Incrementum uit Liechtenstein. Zij nemen elk jaar de moeite om dit rapport te schrijven en gratis beschikbaar te stellen aan eenieder die interesse heeft.

Het gaat niet alleen over goud en zilver. Het is veel breder dan dat. Het is een maar liefst 144 pagina’s tellend rapport dat een uitgebreide beschrijving geeft van de huidige economische situatie.

Als u dus écht interesse heeft meer kennis over de huidige economische situatie te vergaren, dan kan ik u dit rapport van harte aanraden.

Je moet er alleen wél even rustig de tijd voor nemen.

Lees het vooral ook niet in één moeite uit. Lees een hoofdstuk, en laat de inhoud daarvan dan een dagje bezinken.

Als 144 pagina’s voor u te lang is, dan is het misschien ook interessant om alleen de eerste drie hoofdstukken te lezen (tot p. 41).

Daarna wordt het vooral voor de niet-financiële mens langzaamaan misschien ook wat moeizamer leesbaar.

Wat als de wind straks draait?

Deze week zagen we dat het economisch goed gaat in de eurozone. Ten minste, als je deze kop in een grote Nederlandse krant mag geloven: ‘Economie eurozone groei door’

Vier enorme meevallers
We hebben in de eurozone op verschillende vlakken de economische wind strak in de rug. Onder meer door onderstaande meevallers:

De eurocrisis op een aparte manier verklaard door twee komieken.
Het filmpje is al twee jaar oud (misschien hebt u het al eens gezien), maar als je naar de inhoud luistert, dan zou het net zo goed vorige week kunnen zijn gemaakt.

Clarke en Dawe vertellen u op hun eigen komische wijze dat de eurozone niets anders is dan een enorme luchtbel, waarin kunstmatig geld wordt rondgepompt.

We weten inmiddels dat er in de afgelopen twee jaar niets is veranderd, laat staan opgelost. Het enige wat is veranderd, is dat de rondgepompte bedragen groter zijn geworden…

Eén van de redenen een bepaald aandeel te kopen kan zijn dat het aandeel recent snel en hard in koers gedaald is.
Zo kocht ik wat bankaandelen kort na de uitslag van het Brexit referendum. Die bankaandelen gingen tot wel 30% omlaag na de Brexit.
Ik kocht echter aandelen die aanvankelijk minder daalden omdat ze geen rechtstreekse exposure met de Brexit hadden.
Twee weken daarna was ik er met 10% winst weer uit. Achteraf bezien deed ik het nog heel slecht. Ik had met een perfecte timing minstens 30% kunnen halen.
Ik had echter gelijk met de constatering dat de daling te snel was en ik nam snel mijn winst voor beleggers er achter zouden komen dat de banken er structureel gewoon al heel slecht voorstaan. Ik wilde dus wel even de beweging pakken, maar niet te lang bankaandelen van Europese banken bezitten.
Zo’n keiharde daling door een lokale oorzaak is bijna altijd binnen enkele weken weggenomen.
Denk aan een daling van een orkaan of tsunami. Wel is het van belang dat het bedrijf zelf geen exposure in het getroffen gebied heeft. Bij de Tsunami in Japan gingen over heel de wereld aandelen omlaag. Dat was toen ook een uitgelezen kans om in Europa de beweging mee te pakken.
Realiseer je echter dat je niet te gretig moet worden. Als je het perfect doet, dan kan je misschien wel 30% pakken, maar dat weet je pas achteraf. Pak zonder veel risico 10% en je bent snel weer weg.
Het is allemaal een afweging tussen winst en risico.


Gouden munten kopen

Beleggingsgoud is BTW vrij. De verschillende munten die de Europese GoudStandaard levert vallen allen onder de beleggingsmunten. De overheid heeft hier verschillende vereisten voor gesteld zoals dat een munt tenminste uit 90% goud moet bestaan, na 1800 geslagen moet zijn en een waarde die niet meer dan 80% boven de marktprijs van goud staat. Dit maakt het interessant voor particulieren die gouden munten kopen.